esp cat deutsch

Actuació musical


Amb motiu de la inauguració de l'exposició l'Obra d'Art, Fons Artístic dels primers 45 anys de l'Obra Cultural Balear, el músic i professor Rafel Caldentey Crego va tocar tres peces musicals.

Rafel Caldentey es forma musicalment a llocs tan diversos com Madrid, Stuttgart, Colònia (Alemanya) i Los Angeles (Estats Units), estudiant amb clarinetistes com Ralph Manno, Yehuda Gilad o Norbert Kaiser. Durant aquests anys d´estudi ha pogut gaudir d´experiències musicals de tot tipus, especialment dins del camp de la música contemporània i, per altra banda, dins del món de la interpretació amb instruments d´època.

 

Programa

 

La proposta és un petit programa de peces triades per a una interpretació individual. Per començar, una sèrie de reciclatges musicals: Johann Sebastian Bach reinterpreta l´Ouverture francesa al Preludi de la seva Suite nr. 5 en Do menor, BWV 1011, amb el seu principi majestuós i amb profusió de pointés i la fuga a continuació. D´aquesta meravellosa obra interpretarà també -amb permís dels cellistes- l´Allemande i la Gavota II, en un arranjament per clarinet.

Canviam de món per convidar-vos a sentir el més pagà dels compositors d'aquesta interpretació: Igor Stravinski crea amb les Tres Peces per a clarinet sol un tríptic en miniatura on podem gaudir del millor del seu llenguatge musical, des de les sonoritats més ruses de la primera peça, la fantasia de la segona o la cridòria jazzística de la darrera.

Finalment, i per tancar aquest petit concert, el tercer moviment, l´Abisme dels Aucells, del famós Quartet per a la Fi del Temps del compositor francés Olivier Messiaen, qui va estrenar l´obra durant el seu empresonament a un camp de concentració nazi. La música de Messiaen mostra dues de les seves grans obsessions: el misticisme religiós i el cant dels aucells.