esp cat deutsch

CENTRE POMPIDOU, KANDISKY


AVUI DIA 3 DE MAIG Aquesta gran retrospectiva de l'obra d'una de les figures de major rellevància del segle XX, Vassili Kandinsky, es proposa en comú amb el Centre Pompidou, la Städtische Galerie in Lenbachhaus de Munic i el Solomon R. Guggenheim Museum de Nova York, que disposen dels majors fons d'obres de l'artista.

Reuneix un centenar de pintures molt aconseguides|reeixides de Kandinsky, en particular les Impressions i les Improvisacions. Es tracta de tenir-ne una nova mirada respecte a la percepció d'un pintor nascut el 1866 a Moscou, subjecte del Tsar, i que va morir sent ciutadà francès en Neuilly-sud Seine el 1944.

Mentrestant, haurà viscut dos moments rellevants de la creació del segle XX: el Cavalier bleu (el Blaue Reiter en alemany o Cavaller blau) a Munic abans de la Primera Guerra Mundial i el Bauhaus a Weimar i a Dessau, entre les dues guerres. L'acabament del catàleg raonat de la seva obra, els recents descobriments a Rússia, permeten restituir la unitat d'una obra pictòrica que transcendeix molt més allà del concepte pòstum, massa reductor d'"inventor de l'abstracció". La presentació parisenca també mostra les constants aportacions al fono Kandinsky - aquarel·les i manuscrits excepcionals del període "rus" 1914-1917, cartera del Bauhaus per a seu 60 aniversari el 1926... - quants elements decisius reintegrats i oferts en el Centre Pompidou per particulars i per la Societat Kandinsky presidida fins a la seva desaparició per la Sra. de Georges Pompidou, i en l'actualitat pel Sr. Edouard Balladur.